... ja samalla voitto AGA2006 -kilpailusta!

Innostuksen valukivien tekemiseen sain FISU 2004 -päivillä, jossa Sune Holm oli luennoimassa akvaarioiden luonnonmukaisesta sisustamisesta. Kurssi käsitteli lähinnä styroxtaustojen tekoa, mutta kiinnostavinta siellä oli lyhyesti sivuttu valutekniikka.

Valutekniikalla tarkoitetaan lyhyesti tätä: akvaarioon halutaan laittaa kappale luonnonmateriaalia, joka sopisi akvaarion sisustukseen, mutta kelluu (kanto), on liian painava (iso kivi) tai jostain muusta syystä ei sovellu semmoisenaan akvaarioon laitettavaksi. Ongelmasta selvitään, kun otetaan tästä kappaleesta muotti ja valetaan muotin avulla kopio tästä kappaleesta. Näin saadaan sisustuselementti, josta ei liukene veteen mitään haitallisia aineita ja joka ei kellu, mutta ei kylläkään paina juuri mitään. Ontto elementti ei myöskään vie kaloilta uimatilaa, vaan päinvastoin, mahdollistaa runsaamman kalaston pitämisen akvaariossa, koska kalat pääsevät tarvittaessa suojaan onton elementin sisään.

Ohjeet perustuvat omiin kokemuksiin ja niitä voi vapaasti soveltaa. Tekniikkaan voi kokeilemalla löytyä hyviäkin parannuksia.

 

 

AGA 2006 akvaariosisustuskilpailun voittaja biotooppisarjassa: 530 litran Tanganjika-altaani.